Strømsparing på Valentines day kan være romantisk

Nå har det nettopp vært fastelavn og morsdag, og manges lommebok kan fortsatt være litt slunken etter julen også. Derfor er det kanskje på tide med en romantisk feiring som ikke koster noe, men tvert imot bare er koselig?

Happy Valentines day!

Happy Valentines day!

Slik gjør du det

Skru ned temperaturen hjemme noen få grader i dag. Så demper du lyset, tenner noen stearinlys – og inviter kjæresten opp i sofaen under et deilig pledd. Sammen kan dere nyte stillheten og hverandre med en god flaske vin eller en kopp varm te.

Can’t buy me love

Det heter at kjærlighet ikke kan kjøpes for penger – og på denne måten kan du tvert imot spare penger på Valentines day – og samtidig få kjærligheten til å blomstre. Selv uten å bruke penger på blomster. Selv om det kanskje er en idé å gjør begge deler...

Mye på en gang

- Vi vet at en del har synes det blir mye kostnader etter jul – og med ytterligere kjøpepress nå i februar er det nok en del som sliter litt ekstra også nå, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft.

Du sparer overraskende mye på å senke hjemmetemperaturen et par grader. Agva anbefaler å se litt på ulike Enøktiltak og en romantisk start på dette er ikke så dumt.

Agva Kraft har lenge ligget på toppen av Strømvalget.no og andre oversikter over rimelige strømleverandører. Du kan også få jevnlige strømsparetips ved å følge Agva på Facebook.

Tesla to Space!
 

I dag er en spennende dag for Elon Musk, romfartsinteresserte og oss som interesserer oss for en elektrisk fremtid. Klokken 1930 sendes verdens kraftigste romrakett opp med blant annet en Tesla i bagasjen.

Nå skal David Bowie høres i rymden.

Nå skal David Bowie høres i rymden.

Klokken 1930 norsk tid skytes Falcon Heavy opp fra Kennedy Space Center i Florida. Dette er en testtur med formålet å kanskje senere frakte mennesker til månen og Mars. På testturen får en ti år gammel Tesla roadster lov å være med og hvilken sang spilles på bilstereoen om ikke David Bowie's space oddity.

Det er ventet 100.000 tilskuere og raketten er visstnok den kraftigste raketten som er bygget siden Apollo-programmet. Du kan følge oppskytingen på SpaceX sitt nettsted.

Agva følger spent med!

Agva kommenterer Lundmarks interessante foredrag

Agva kommenterer Lundmarks interessante foredrag

Nylig holdt sjefen for den finske energiganten Fortum et foredrag der han viste en formel for disrupsjon i energibransjen. Agva Kraft vil her se på hva disrupsjon er og gå inn på ulike momenter Fortumsjefen tok opp.

- Disrupsjon har blitt et moteord, men er ikke mindre relevant av den grunn, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. -Kort fortalt dreier det seg om en endring som snur opp-ned på en bransje og både kan velte tradisjonelle aktører som ikke følger med i timen og løfte opp helt nye selskaper. Typisk handler disrupsjon om nye forretningsidéer og/eller ny teknologi. Kodak fikk kjenne på dette da de måte søke konkursbeskyttelse som resultat av å ikke henge med på den digitale utviklingen. Nå er de riktignok tilbake igjen med toppmoderne teknologi ved å satse på block chain som betalingsmetode for bilder. Et annet typisk eksempel er Nokia som gikk fra å være en gigantsuksess til å bli skjøvet ut til siden av den nye smarttelefonen. Andre eksempler er persontransport som endres av aktører som Uber, og hotellmarkedet som har fått en ny konkurrent i form av Airbnb.

Bladet Energi omtalte i siste nummer foredraget til Fortumsjefen Pekka Lundmark. I sin formel for disrupsjon i energisektoren er det 6 elementer.

Agvabloggen vindmøller.jpg

Det første elementet er fremveksten av fornybar energi. Han kunne fortelle at bare på 20 minutter, som var varigheten av foredraget, blir det investert enorme 50 millioner dollar i bransjen verden over. - Mye av denne teknologien har ikke en naturlig lagring, og her sier Lundmark at vannkraft vil kunne balansere, kommenter Arctander. – Dette har vi tidligere vært inne på i Agva Krafts pressemelding om Norge som et europeisk batteri.

Og da kommer vi over på det andre elementet i formelen som er nettopp lagring av energi. Fortumsjefen tror sterkt på omgjøring av overskuddskraft til gass. Telinet har i sin blogg tatt for seg både denne og andre lagringsformer.

Det tredje elementet er elbiler. Det har vært en eksplosjon i dette markedet, og det kommer bare til å fortsette, særlig med selvkjørende biler. -Elbilene kan både ha en balanserende og en utfordrende effekt på kraftmarkedet og utbyggingen av nettet, kommenterer representanten for Agva Kraft.

Det fjerde elementet er digitaliseringen. Gjennom internet of things og nye tjenester vil en mengde gjenstander ikke bare være tilkoblet internett, men også til kraftnettet og kraftsystemet.

Som det femte elementet i formelen trekker Lundmark frem blockchainteknologien. Det siste året har det stått mengder av artikler om blockchainteknologien Bitcoin bygger på, men blockchain kan være mye mer. I kraftbransjen kan det bety at transaksjonskostnader synker betraktelig fordi det kan inngås raske direkteavtaler. – Man kan se for seg at fryseren din går direkte til produsenten og handler den energien den trenger, sier Arctander i Agva Kraft.

Det sjette og siste elementet i formelen er kundene. Ved hjelp av gode og automatiske løsninger kan kundene utgjøre en stor fleksibilitet. Dette går på hvordan de handler, hvor mye de bruker og når de bruker det. Agva har tidligere skrevet om Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt forslag til effekttariffer for husholdninger. Dette er et eksempel på regler som kan føre til endret forbrukeradferd, mens AMS (automatiske målings- og styringssystemer) er eksempler på teknologi som muliggjør dette.

-Vi synes dette er utrolig spennende, avslutter Arctander i Agva Kraft. -Vi tror det er helt nødvendig at utviklingen av fornybar energi går raskt, både med tanke på ressursknapphet og utslipp. At denne utviklingen i tillegg kan føre til reduserte kostnader og et enklere forbrukerliv er jo svært hyggelig.

Godt nytt år!

Godt nytt år!

Da er vi i gang med et nytt år og Agva Kraft tar et skråblikk på hva som har skjedd av strømrelaterte ting i året som gikk. Kort oppsummert har vi kunnet se lave kraftpriser og et rekordhøyt elbilsalg. Dessuten har flere fått øynene opp for noe mystisk som heter kryptovaluta og bruker mye strøm.

Godt nytt år! Agva Kraft vil her ta en titt på små og store tendenser og hendelser i året som gikk.

Strømmarkedet

I 2017 endte den uvektede systemprisen inklusiv mva på 34 øre. Dette var opp rundt 10% fra året før, men likevel langt unna kriseåret 2010. På sluttbrukermarkedet har man på strømpris.no kunnet registrere stor konkurranse. Både denne, og andre strømkalkulatorer som Elsklin,g viser at det er store prisforskjeller, men beinhard konkurranse i toppen. Agva har også på Strømvalget markert seg som den lavprisaktøren selskapet er.

2017 var også året der det gigantiske finske energikonsernet Fortum kjøpte hele kraftomsetningsdelen til Hafslund. Dette var et kjempeoppkjøp som dreide seg om 1,1 millioner kraftkunder.

Nett og system

Ved utgangen av året var det et år igjen til fristen for installasjon av automatiske strømmålere (AMS) var ute, og da hadde omtrent halvparten av husstandene fått installert ny måler. Det kan virke som om fristen for at alle får innen 2018 er omme overholdes, men alt tyder på en forsinkelse av Elhub. Elhub er et planlagt system for innhenting av målerdata til et felles system som blant annet gjør at strømkundene på sikt ikke trenger direkte kontakt med netteier. Man ser for seg at all kontakt i stedet håndteres av konkurranseutsatte strømleverandører som Agva Kraft.

Det har også vært diskusjon omkring nettariffer, og utjevning av disse. Defo, som nå har skiftet navn til Distriktsenergi, er pådrivere for slik utjevning. Agva Kraft er skeptiske til dette av hensyn til kostnadseffektivitet. Det er viktig at netteierne hele tiden driver kostnadseffektivt og har incitamenter for dette.

Videre har NVE (Norges Vassdrags- og energidirektorat) foreslått en ny løsning for nettariff. Det går ut på at man abonnerer på en gitt effekt og betaler en høyere tariff ved overforbruk på et gitt tidspunkt. Grunnen til at dette foreslås er for å få forbrukerne til å spre forbruket gjennom døgnet. Dermed blir «rushtiden» litt mindre og man trenger ikke bygge ut nettet like kraftig. Dersom dette virkelig fører til totalt sett lavere nettleie er Agva Kraft positive til løsningen.

Reguleringer

Netteier og strømleverandører, som Agva Kraft, har svært ulike roller. Siden netteier er monopolist er de mer regulerte enn strømleverandørene som er konkurranseutsatte. Imidlertid er det mange selskaper og konserner som har begge rollene, og da er nøytralitetsprinsippet svært viktig. Agva Kraft var fornøyd da det ble bestemt at det skal være et klart selskapsmessig og funksjonelt skille mellom disse rollene, for eksempel så man ikke risikerer at en kundeservicemedarbeider ved en telefonsamtale som omhandler et nettrelatert problem direkte eller indirekte gjør reklame for sine egne strømprodukter. Dessverre kan det nå se ut til at denne prosessen blir stoppet.

Elbiler

BMW I3

BMW I3

2017 ble nok et rekordår for elbiler. Av nyregistrerte biler står elbiler for ca 21 %, og det er en stigende tendens. Norsk Elbilforening forventer hele 50.000 nyregistrerte elbiler i året vi så vidt har begynt på. I fjor uttalte VW-sjefen at de skulle «finne opp bilen på nytt» og Volvo bestemte at alle nye modeller som produseres fra og med 2019 skulle være hybrid- eller elbiler. Det var også mange bilmerker som satset på elbil i fjor og bestselgende Nissan Leaf lanserte ny modell. Likevel var kanskje vinneren Tesla som hadde over 2000 registrerte biler bare på desemberstatistikken og godt over 8000 på årsbasis.

El-lastebiler

Med utviklingen av elbiler har det også blitt fart i utviklingen av el-lastebiler. Nikola og konkurrenten Tesla er i full gang. Allerede i 2016 rullet den første el-lastebilen på norske veier og i fjor bestilte Asko 10 stk Tesla Semi som et ledd i sin fornybarstrategi. Agva Kraft vil minne om viktigheten av å også velge 100 % fornybar energi ved ladingen.

Bitcoin

Mye fokus på Bitcoin

Mye fokus på Bitcoin

2017 var også året der det ble skrevet mengder av artikler om bitcoin. Dette er en såkalt kryptovaluta og den er ikke knyttet til noen nasjonalbank. Enkelhet og uavhengighet blir trukket frem som fordeler og mangel på kontroll og et vanvittig strømforbruk trekkes frem blant de negative aspektene.

 

 

 

 

 

2018
Men nå er vi i gang med et nytt år og nye muligheter. Foreløpig vil vi anta at det blir lavere strømpriser og flere elbiler. Og så vil vi håpe at utviklingen av fornybar energiproduksjon fortsetter i rekordfart og at det blir langt bedre internasjonalt samarbeid for å løse et betydelig klimaproblem.

Agva Kraft ønsker alle et riktig godt nytt år!

Norge i full gang med elektriske ferger

I Norge er det ifølge Statens Vegvesen 130 fergesamband på fylkes- og riksveier. Dette er en viktig del av infrastrukturen, samtidig som det betyr store utslipp. -Disse utslippene har negativ effekt både lokalt og globalt fordi de har brukt fossilt brennstoff, sier Bjørn Arctander i Agva Kraft. Men nå er en aldri så liten revolusjon i gang.

Agvabloggen fjord.jpg

Norske ferger frakter over 20 millioner kjøretøy årlig.  Ifølge Statens Vegvesen er det 130 fergesamband på fylkes- og riksveier i Norge, hvorav 17 er på riksveier. Disse fergene er ansett som en nødvendig del av infrastrukturen, særlig på Vestlandet og i Nordnorge. Men miljømessig er det ikke problemfritt. Veidirektør Terje Moe Gustavsen uttalte i 2016 at det grønne skiftet i sektoren vil føre til en reduksjon i utslipp tilsvarende 70.000 personbiler. Dette er til sammenligning antallet biler som er registrert i hele Aust-Agder.

Markedsdirektøren i Agva Kraft, Bjørn Arctander sier at som ellers i transportnæringen ser det ut til at elektrifisering er løsningen på fergedrift. Strømselskapet Agva Kraft er ikke en direkte aktør i transportnæringen, men har som leverandører av opprinnelsesgarantert strøm vært aktive i debatten om fornybar energi.

Som de fleste endringer er ikke elektrifiserting av fergene helt problemfritt og det krever mye investeringer. Ifølge NVE’s kraftmarkedsanalyse for 2017-2030 vil økningen i effektbehovet på grunn av elektrifisering av ferger og landstrøm føre til behov for kostbare oppgraderinger i nettet. -Vi mener dette er langsiktige og gode investeringer i infrastruktur som gir umiddelbare effekter i form av redusert lokal forurensning og også et godt bidrag til reduksjon i globale CO2-utslipp, sier Arctander. -Men man må holde tritt med utviklingen ved å samtidig bygge ut produksjon av fornybar energi, fortsetter representanten for Agva Kraft.

I Møre og Romsdal får fylkeskommunen tilskudd fra Enova på 46 millioner kroner for å bygge ut infrastruktur for å lade fergene ved kai. – Sunnmøre-prosjektet viser at det er mulig å kutte store utslipp ved å ta i bruk ny teknologi i neste generasjons ferjer. Vi er glade for at Møre og Romsdal fylkeskommune fortsetter med høye ambisjoner om å redusere utslipp fra ferjene også på Nordmøre, sa markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i en pressemelding tidligere i år. I den samme pressemeldingen sier samferdselssjefen at de er svært fornøyd med positivt tilsagn fra Enova. -For å realisere gode miljøløsninger på ferjedrifta er vi helt avhengig av gode støtteordninger. Dette reduserer merkostnaden som fylkeskommunen får ved å stille strenge miljøkrav. Vi ser fra tidligere at med tildeling fra Enova oppnår vi store forbedringer for miljøet. Da kan vi satse på miljøtiltak knyttet til ferjedrift, sa Arild Fuglseth, samferdselssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Også i Hordaland er det storsatsning på gang. Hordaland fylkeskommune har vedtatt at alle deres 17 fylkesveiferger skal drives elektrisk innen 2020. Dette er kostbart og fylkeskommunen må ut med 600 millioner i årlige investeringer.

- For å bruke en viktig klisjé, så er det ingen tvil om at fremtiden er elektrisk. Og dette gjelder også til sjøs, sier Bjørn Arctander i Agva Kraft. For å sikre at det samtidig bygges ut fornybar energi, bør det stilles krav til at strømmen som brukes til fergene er fulgt av opprinnelsesgarantier. Dette er en av måtene å sikre økonomiske incentiver til fornybarnæringen, avslutter fornybarentusiasten i Agva Kraft.

Forbrukerrådet har gjort det enkelt for deg å finne den billigste strømavtalen. Agva Kraft troner på toppen med spotprisavtale som er det forbrukereksperter anbefaler. I tillegg sponses deler av strømmen din første måneden.

Agva Kundeservice

Agva Kundeservice

Er det lenge siden du byttet strømleverandør? Ifølge Forbrukerrådet har de fleste av oss høyere strømregning enn nødvendig. To av tre husstander har ikke byttet strømleverandør de siste årene.

På toppen av Forbrukerrådets offisielle prisoversikt finner du Agva Kraft, og kanskje overraskende for mange tar det kun 30 sekunder å bytte. – De aller fleste synes strømregninger er kjedelige. Vi hjelper folk å få dem så lave som mulig, forteller markedsdirektør i Agva Kraft, Bjørn Arctander. - Alle ønsker vel mer romslighet i økonomien. Det kan man få ved veldig enkle grep. Uten å gi avkall på noe, men bare bruke et halvt minutt på å bytte leverandør, kan man spare tusenlapper.

Billigst også etter introduksjonstilbudet

Første måneden sponser Agva strømforbruket ditt med 5 øre. Da er det naturlig å tro at prisen stiger bratt, men faktisk er denne avtalen billigst også etter introduksjonstilbudet.

Klar oppfordring om å følge med

Blant dem over 60 år, er det så mange som åtte av ti som ikke har byttet strømleverandør de siste to årene.

– Vi oppfordrer alle til å følge med på Forbrukerrådets strømprisoversikt, sier Arctander. – Det er mange strømleverandører som er igjen fra monopoltiden. Vi ønsket å skape en moderne leverandør som er heldigital og blodtrimmet på kostnadssiden.

Du kan lese mer om Agva Kraft Kampanje og effektivt bytte leverandør her.

Start 2018 med en boost – 3 MÅNEDER GRATIS STRØM, og dette midt i perioden der du bruker aller mest strøm!

Konkurransereglene er enkle – registrér deg for Agva Kraft sitt nyhetsbrev før 15. februar og vær med i trekningen av 3 måneder med gratis strøm. Etterpå er det selvfølgelig helt frivillig om du ønsker å fortsette med billig strøm fra Agva Kraft. Vinneren vil bli annonsert her på Agvabloggen og på Agva Kraft sine Facebooksider.

Agva Kraft Vinterkonkurranse

Agva Kraft Vinterkonkurranse

Nyhetsbrevet fra Agva Kraft inneholder vil inneholde interessante nyheter om kraftmarkedet, sparetips og annen nyttig informasjon. Vi håper du vil like det, men du kan selvfølgelig når som helst avmelde deg nyhetsbrevet.

Dersom du skulle være den heldige vinnere, vil du nyte godt av 3 måneder gratis strøm fra Agva Kraft uten noen som helst binding etterpå. Det gjøres oppmerksom på at vi ikke leverer nettleie, så det må du betale til din nettleverandør som vanlig.

Trekning av Agva Kraft Vinterkonkurranse: 15. februar 2018.

Konkurranseregler for Agva Kraft Vinterkonkurranse

Vi i Agva Kraft følger godt med på strømsparing og strømpriser. Likevel ble vi overrasket da vi leste hva det faktisk koster å lade en moderne mobiltelefon. Og slapp helt av – du blir definitivt ikke fattig av det!

Hvor mye spanderer du i året på din Iphone?

Hvor mye spanderer du i året på din Iphone?

Det er veldig mye som tar mer strøm enn man tenker på, og det er fort gjort å tenke at lading av mobilen er en av dem. Hvorfor i all verden går vi ellers tom for strøm hele tiden? Vel, batteriteknologien er nok ikke kommet så langt vi ville tro og sammenlignet med strømnettet har et lite batteri lite å bidra med.

Så hvor mye koster det å lade en iphone hver dag i et helt år? Det kommer litt an på modellen og strømpriser, men svaret er faktisk 3-6 kroner. Og da snakker vi total årskostnad! Hvis du har en iphone i bare to år så koster det til sammenligning det dobbelte hver dag bare å eie telefonen, så prøv å ta godt vare på den.

Agva Kraft har et samarbeid med WWF der vi blant annet har noen gode idéer til strømsparing som faktisk monner.

Synes du det er mye styr med å finne gaver og at det til og med kan bli for mye av det gode? Agva Kraft synes WWF har mange gode og nyttige gaveideer.

WWF gjør en viktig jobb.

WWF gjør en viktig jobb.

-For all del, det er veldig hyggelig med gaver, sier markedssjefen i Agva Kraft, Bjørn Arctander. Men noen ganger kan det bli for mye, for dyrt og til og med meningsløst. Derfor synes vi WWF verdensnaturfond har noen veldig fine og hyggelige gaver man kan kjøpe på sine nettsider.  Det er alt fra flotte kalendere til symbolske gaver og medlemskap som kan ordnes her.

-Agva Kraft har et godt samarbeid med WWF om blant annet å gi gode råd om energisparing. Vi synes WWF Verdens Naturfond gjør en fantastisk innsats på klimafronten og er en organisasjon som fortjener enhver støtte.

AGVA WATERFALL.jpg

Agva har et dyptliggende miljøengasjement og selger kun 100% fornybar energi. Vi oppfordrer alle til å velge en strømleverandør som inkluderer opprinnelsesgarantier ved salg av strøm. Hvis du representerer et selskap kan du også få rimelig og 100% fornybar energi på Agva Bedrift.

 

Hvordan få billigere strøm?

På nittitallet ble strømmarkedet liberalisert og man har siden da kunne velge strømleverandør. Har du gått gjennom og sett om du har den beste strømavtalen? Her kommer vi med gode tips til hvordan du kan orientere deg i markedet og vi inkluderer noen tips for å få ned forbruket av elektrisitet.

Agva Kraftproduksjon.jpg

Ingen selvfølge med konkurranse på strømmarkedet

De var i lang tid monopol på å levere elektrisk kraft i Norge, og uavhengige strømselskaper som Agva Kraft fantes ikke. Det var det lokale energiverket, e-verket, som hadde ansvaret for både transporten og oppgjøret mellom produsent og forbruker. Disse var stort sett offentlig eide. Som på mange andre markeder vokste det på åttitallet frem et ønske om å kommersialisere og konkurranseutsette slike tjenester. Et tilsvarende eksempel er fristillingen av telemarkedet, der Televerket tidligere hadde hatt monopol. Sammen med England var Norge de første til å liberalisere strømmarkedet. Det ble først gjort en oppdeling mellom transporten og omsetningen av strøm. Transporten lokalt skulle fortsatt det lokale e-verket stå for og ha monopol på. Dette betyr altså bygging og vedlikehold av ledningsnettet som går til de ulike bedriftene og husholdningene. Omsetningen skulle derimot konkurranseutsettes. Lavprisleverandørene Agva Kraft og Telinet Energi er i konkurranse med en rekke strømselskaper i landet og er dermed viktige prispressere for å få lavere strømpris.

Agva Kraft innsjø.jpg

Slik orienterer man seg i markedet

Det er ikke bare kjærligheten som kan være vanskelig å finne, men også rett strømleverandør! Derfor er det litt artig at en av de store prissammenligningstjenestene på nett er noe som heter Elskling. Dette er en kommersiell leverandør som tjener på at folk bytter strømleverandør, men informasjonen de presenterer er nøytral og kvalitetssikret. Forbrukerrådets offisielle sammenligningstjeneste for strømleverandører heter strømpris.no og her har Agva Kraft helt siden lanseringen av tjenesten i 2015 vært en dominerende aktør.

– Det er viktig for oss som en ny og moderne strømleverandør å markere oss i konkurransen. Derfor er vi også å finne i toppen av strømpriskalkulatorene, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. Andre sammenligningstjenester for strømpriser som er verdt å merke seg er Strømvalget der Agva også scorer bra.

Valg av avtaleform

Det er verdt å merke seg at det på strømpriskalkulatorene ikke bare er ulike strømleverandører, men også ulike avtaleformer.

-Det er ikke gitt at en og samme avtale er best for alle, for dette kommer an på hva som er viktigst for deg som kunde, sier representanten for Agva Kraft.

– Dersom det er svært viktig for deg med forutsigbarhet, bør du velge fastpris. Men om du har litt fleksibilitet i økonomien bør du heller velge spotpris som over tid har vist seg å være den billigste avtaleformen, avslutter Arctander.

Hva med strømforbruket?

Det er viktig å huske på at du kan redusere strømforbruket ditt. For hver kWt du reduserer forbruket med sparer du i tillegg til strømprisen både avgifter og utgifter til nettleie i tillegg til miljøgevinsten det gir å redusere energiforbruk. På Enovas sider kan du lese om alt fra støtteordninger til små og store tiltak man kan gjøre for å spare strøm i husholdninger og bedrifter. Agva Kraft har også jevnlig strømsparetips blant annet på Agva-Twitter. Et av eksemplene på strømsparing er faktisk at det kan lønne seg å bruke oppvaskmaskin!

Bruk oppvaskmaskinen!

Bruk oppvaskmaskinen!

Dyrere strøm, men avhengig av hvilken strømleverandør du har

Ifølge Statistisk Sentralbyrå sin oversikt over priser for 3. kvartal har det vært en oppgang på rundt 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Men det er langt større forskjell mellom de ulike leverandørene og produktene. Agva Kraft kommer godt ut i prissammenligninger.

Vinteren er her.

Vinteren er her.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) sin oversikt viser at strøm, avgifter og nettleie i 3. kvartal i år for en normal husholdning lå på 95,2 øre per kWt. Dette er en økning på 5,2 prosent fra samme periode i fjor. Ser man på kraftprisen isolert sett har den økt med 9,2 prosent.

-Slike variasjoner fra år til annet er helt normalt, sier markedsdirektør Bjørn Arctander i Agva Kraft.  Alle strømleverandører har samme innkjøpspris på samme tidspunkt, og forhold som nedbør og temperatur spiller særlig inn på disse prisene.

Norge er en del av et nordisk og etter hvert europeisk kraftmarked. Mens det tidligere nesten bare var temperatur og nedbør som styrte prisen, er det nå også blant annet kullprisen og etterspørsel etter elektrisk kraft i Europa som spiller inn. -Det kan for eksempel være hete i Europa som gjør at det går med strøm til kjøling som påvirker prisene i Norge midt på sommeren, sier Arctander.

-Men det du som strømkunde kan påvirke er hvor mye du tillater at strømleverandøren tar i fortjeneste. Mellom ulike produkter og strømselskaper kan det være forskjeller som er betydelig større enn den normale variasjonen i innkjøpsprisen. Ulike prissammenligningstjenester viser at Agva kommer svært godt ut, som for eksempel Agva Kraft på Strømvalget.

Agva Winter waterfall.jpg

Det kan være lurt å ta en runde av og til på Forbrukerrådets strømprisportal og for eksempel Elskling. Der finner du gode sammenligninger av priser og produkter.

Det er stort sett tiltak rundt dusjing og oppvarming av hus som trekkes frem som viktige strømsparetiltak i Norge. Men ting som foregår på kjøkkenet kan også gjøres mer energieffektivt. Og det artige er at det er en del av tiltakene som gjør kjøkkentjenestens lettere og tidsbesparende.

Morsomt på kjøkkenet

Morsomt på kjøkkenet

Markus Nordquist i Agva Kraft har flere råd rundt dette.
– Jeg vil gjerne starte med det som er aller best, sier spareeksperten hos oss med et stort smil.

Ikke vask opp for han

Ikke vask opp for han

– De aller fleste har morsommere ting å holde på med enn å vaske opp for hånd, og da kan det være godt å vite at oppvaskmaskinen faktisk kan spare både penger og miljø! Årsaken er at det tar mye energi å varme opp vann og oppvaskmaskinen bruker betydelig mindre vann enn du gjør når du vasker opp manuelt. Forutsetningen er at du kjører full oppvaskmaskin, presiserer Nordquist hos Agva Kraft.

– Et annet godt tips er å bruke vannkoker også i forbindelse med matlagning. En god vannkoker jobber normalt mer effektivt enn en kjele på en plate. Dermed kan du starte med å koke vannet for så å helle det og potetene i kjelen før du fortsetter. Dette er enda et tips som sparer både tid, penger og miljø, og sånt er vi i Agva Kraft glad i, fortsetter Nordquist.

I det siste har det vært mye snakk om de nye strømmålerne som de fleste etter hvert har fått installert. Automatiske måle- og styringssystemer (AMS) sender fortløpende forbruket til strømleverandøren og man kan dermed få prisen som er gitt på det aktuelle tidspunktet. Det er verdt å merke seg at innkjøpsprisen til strømleverandøren endrer seg fra time til time. Med AMS kan strømleverandøren lage produkter hvor dette videreføres til kunden og kunden fortløpende kan se forbruket sitt gjennom ulike apper som kommer til å komme i massevis fremover. Men så er spørsmålet: Betyr dette at man skal koke potetene om natten hvis strømmen er billigere da?

– Så absolutt ikke, sier Markus Nordquist.

Agva vil absolutt poengtere at man ikke skal la de nye målerne redusere sikkerhet. Man skal ikke ha på vaskemaskinen om natten og selvfølgelig ikke koke noe som helst uten å være våken og tilstede. Men de nye produktene som kommer til å komme gjør at kundene vil ha en mye bedre oversikt og faktisk kunne spare penger på å ikke gjøre alt som krever strøm samtidig med andre. Normalt er strømprisen på topp når du lager middag. Da bør du kanskje gjøre matlagingen ferdig før du setter på vaskemaskinen. Dette blir ekstra viktig nå som det ligger an til å bli effekttariff fra netteierne. Dette er et tiltak for å redusere presset på nettet på enkelte tider, og innebærer forenklet sagt at det blir billigere for deg om du fordeler strømbruket gjennom døgnet.

Men nå vil vi gjerne tilbake til konkrete sparetips på kjøkkenet, og spør Nordquist i Agva Kraft om han har noe mer lurt på lager.

– Masse, sier Nordquist, som kan fortelle at Agva har et samarbeid med WWF om strømtips under mottoet at den grønneste strømmen er den du ikke bruker.

– Ofte er det snakk om sunn fornuft, men man trenger å være bevisst. Husk for eksempel å bevare varmen i kjelen med lokk om du kan. Pass på at du har riktig temperatur i kjøleskap og fryser, og støvsug jevnlig bak disse.

Bruk oppvaskmaskinen

Bruk oppvaskmaskinen

Payr.png

Til slutt vil vi minne om at du også jevnlig bør sørge for at du har en billig strømleverandør og et riktig produkt. Dette kan gjøres ved å følge med på ulike strømsparingskalkulatorer. Du finner for eksempel at Agva Kraft kommer godt ut Payr.

 

Er det bare storbedrifter som skal ta miljøansvar?

Det er ingen tvil om at et grønt skifte er i gang og vi ser en stor forskjell fra hvem som presser det frem. Tidligere var det i all hovedsak organisasjoner og noen politikere som kjempet frem miljøvennlige løsninger. Nå kommer mye av både innovasjon og krav fra markedet og nærlingslivet. Dette kan også småbedrifter ta del i, sier markedsdirektøren i Agva Kraft.

Vindkraft

Vindkraft

- Det er mye småbedrifter også kan gjøre, sier Bjørn Arctander, markedssjef i Agva Kraft. Ofte er det små ting som søppelhåndtering og bevissthet i forhold til reiser som teller. En av de enkleste tingene du kan gjøre er å sørge for at bedriften din handler inn opprinnelsesgarantert strøm. Varedeklarasjonen for 2016 viser en mix på kun 14% fornybar energi, og det er ikke særlig imponerende for en nasjon som produserer en masse grønn kraft.

Opprinnelsesgarantier innebærer at du er garantert at pengene du betaler går til produksjon av fornybar strøm. Dermed får grønn energiproduksjon bedre betalt og det presser etter hvert frem et skifte.

Solceller

Solceller

Agva Kraft leverer kun opprinnelsesgarantert strøm, både til private og bedrifter. Dette er inkludert i prisen hos oss i motsetning til hos de fleste andre strømleverandører.

Det er svært mange elsykler å se på den såkalte Tour de Finance mellom Lysaker og Aker Brygge til irritasjon for kondomdresskledde Birkenentusiaster. Til forskjell fra dem kommer stort sett elsyklistene frem på en effektiv måte uten å måtte dusje på kontoret. Men hva er egentlig reglene for å kunne kalle det en elsykkel?

El-sykkler ble årets julegave i Sverige 2017.

El-sykkler ble årets julegave i Sverige 2017.

La oss først si at det er selvfølgelig helt fantastisk at mange sporty mennesker sykler i full fart til jobb hver dag og Agva mener ikke at elsykkel er et alternativ til dette. Men det er for mange et fantastisk alternativ til både bil og buss og du får definitivt mosjon og frisk luft også på en elsykkel. Vi i Agva Kraft har etter hvert mange ansatte og samarbeidspartnere som bruker elsykkel. Men hva skal er forskjellen mellom elsykkel og elmoped? Og hvor kan den brukes? Vi har gått til el-sykkel.no for å finne svarene.

El-sykkel.no selger både elsykler og registreringspliktige el-scootere. En elsykkel må i tillegg til å tilfredsstille forskriftsmessige krav til vanlige sykler forholde seg til følgende regelverk:

1.            Motoren skal være en hjelpemotor og skal kun gå mens du tråkker pedalene

2.            Unntaket er at den kan ha en hendel eller håndgass som gir deg en starthjelp på opptil 6 km/t uten å tråkke

3.            Motoren må slå seg av når sykkelen oppnår en hastighet på 25 km/t

Når disse reglene er tilfredsstilt er el-sykkelen i det store og hele å regne for en vanlig sykkel. Det vil si at den ikke er registreringspliktig og det er heller ikke årsavgift eller krav til ansvarsforsikring.

Hvem kan bruke elsykkel?

Også her er en elsykkel å regne for en sykkel. Det er følgelig ingen krav til sertifikat og heller ingen aldersgrense. Imidlertid anbefaler el-sykkel.no 14 års minimumsalder og bruk av hjelm.

Hvor kan elsykkelen brukes?

Utgangspunktet til vegtrafikkloven er at en elsykkel er en sykkel og dermed kan brukes der sykler kan brukes. De kan således brukes på sykkelstier, men selvfølgelig ikke på motorvei. Et viktig unntak er foreløpig bruk i marka, der motorferdselloven anser elsykkel som motorisert ferdsel og har som utgangspunkt at dette er forbudt i utmark. Dette har imidlertid Klima- og Miljødepartementet signalisert at de ønsker å endre på. De foreslo i oktober 2015 at følgende tekst tas inn i loven:

"Departementet kan ved forskrift tillate motorferdsel med kjøretøy som etter vegtrafikklovgivningen regnes som sykkel. Forskriften kan gi nærmere regler om bruken av slikt kjøretøy."

Leketøy eller fremkomstmiddel? 

Leketøy eller fremkomstmiddel? 

Det må presiseres at Segway og andre ståhjulinger er underlagt andre regelverk enn elsykkel, blant annet en max-grense på 20 km/t og større begrensning i hvor den kan brukes.

El-scooter fra Agva Kraft

El-scooter fra Agva Kraft

Dersom du ønsker et kraftigere elkjøretøy kan vi anbefale en el-scooter. Den har krav til registrering, men er momsfri og har hastighet opp til 45 km/t. Den har vi tidligere omtalt i dette blogginnlegget.

 

Strømvalget.no er en av Norges seriøse private aktører som sammenligner strømpriser. I tillegg til å nøytralt sammenligne strømpriser fra norges strømleverandører skriver de interessante artikler om markedet. Her er artikkelen der Agva Kraft var ukens strømleverandør.

Agva Kraft Kundeservice

Agva Kraft Kundeservice

 

 Elmotor kan gi svær høye hastigheter og en enorm aksellerasjon
 

Markedsdirektøren i Agva Kraft beskriver sin første opplevelse med Tesla som å være på tivoli. Han var helt uforberedt på suget i magen det ga å sitte på med en bil som fyker fra null til hundre på 3 sekunder. Men slike hastigheter har selvfølgelig langt større betydning i transport med tog.

Agva Kraft - Elmotor kan gi svær høye hastigheter og en enorm aksellerasjon

Agva Kraft - Elmotor kan gi svær høye hastigheter og en enorm aksellerasjon

Siden det ikke er gir i en elmotor går den opp i topphastighet veldig raskt. Derfor egner elmotor seg godt både for bil, tungtransport, tog og fly. Siden mesteparten av energien går til fremdrift i stedet for varmetap er det også en god utnyttelse av energien. Og velger man en leverandør av billig og 100% fornybar energi får man ytterligere miljøeffekt i tillegg til å spare lommeboken.

Når det gjelder hastighet så er det selvfølgelig svært begrenset hvor fort det er forsvarlig å kjøre en bil. Men i et godt bygget tog kan det se ut til at det ikke er grenser for hvor fort de etter hvert kan gå.

I Norge har vi foreløpig ikke høyhastighetstog som defineres som tog som kan gå over 250 km/t. Det nærmeste vi kommer er Gardermobanen der hastigheten er rundt 200 km/t.

I utlandet er det betydelig større hastigheter blant tog. Det kjente TGV i Frankrike går i opp mot 300 km/t, og utkonkurrerer dermed fly på mange strekninger. I Spania er tog det desidert raskeste alternativet mellom Alicante og Madrid, der turen tar i overkant av 2 timer med tog og 5 med bil. Og antagelig 4-5 timer med fly også om man regner med frem og tilbake til flyplassen, venting på bagasje etc.

Men de virkelig imponerende hastighetene får man ved å se til Asia. I Kina går Shanghai Maglev i over 400 km/t og det er målt kinesiske toghastigheter opp mot 500 km/t. I Japan har hastigheten til et Maglev tog blitt målt til over 600 km/t.

Så får vi se hva som skjer her hjemme på berget. Blir det Hyperloop eller hurtigtog som tar over person- og varetransporten fremover?

Følg klima- og energinyheter på Google+ -  AgvaKraft

Agva Kraft har også strøm til bedrifter

Som en kjent lavprisleverandør til norske husholdninger kom det raskt etterspørsel fra bedrifter. Vi har derfor gode strømprodukter for små og mellomstore bedrifter i Agva Kraft Bedrift.

AGVA LYSPÆRE!.jpg

 

Lavprisselskapet Agva Kraft markerte seg kraftig først på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt og senere på Forbrukerrådets strømpris.no. Dette førte til forespørsler også fra bedriftsmarkedet. Derfor lanserte vi for halvannet år siden Agva Kraft Bedrift. Også der er pris, enkelhet og 100% fornybar energi fokus.

- Vi valgte bevisst å vente, sier markedsdirektør Bjørn Arctander. Dette var for å holde maksimalt fokus på våre lavprisprodukter for privatpersoner. Etter å ha oppnådd en solid posisjon på dette markedet ønsket vi å ta et skritt videre. Således var lansering av Agva Kraft Bedrift et naturlig steg.

Det har vært viktig for Agva å også her rendyrke miljøprofilen gjennom 100% fornybar energi. -Vi mener at verdien av å være en grønn leverandør svekkes kraftig dersom man selger strøm med opprinnelsesgaranti til noen kundegrupper og uten til andre, derfor inkluderer også bedriftsproduktene våre 100% fornybar energi. Vi mener også at dette vil være viktig for mange bedrifter i forbindelse med stadig større krav til samfunnsansvar. -Her kan kundene ta det første steget mot en grønnere profil uten at det koster noe ekstra, avslutter Arctander.

Det er lettere å komme frem som lavprisleverandør av strøm etter hvert som de nettbaserte strømkalkulatorene har blitt populære. Både på de private og Forbrukerrådets offisielle strømprisoversikt kommer strømleverandøren Agva Kraft svært godt ut.

Agva strømpris.no.JPG

Det har vært strømprisoversikter av mer eller mindre god kvalitet i mange år, men det er først nå det virkelig tar av. Strømvalget var tidlig ute og har blant annet hatt samarbeide med Aller Media. På strømvalget var Agva Kraft for en tid tilbake ukens leverandør.

I tillegg har den opprinnelig svenske portalen Elskling virkelig fått fotfeste også i Norge. Her taster man enkelt inn noen nøkkeldata før en oversikt som er tilpasset ditt behov blir presentert. En annen prisoversikt vi synes har mye for seg er strømprisportalen Payr. Denne er tidligere kjent som KortogKontant og Bedrebest.

I 2015 tok Forbrukerrådet over det offisielle ansvaret for å presentere strømpriser. Gjennom strømpris.no er alle strømleverandørene forpliktet til å presentere sine priser.

Agva Kraft er et resultat av at det er fri konkurranse på strømmarkedet. Vi vil her dra gjennom noen hovedpunkter fra liberaliseringen av strømmarkedet og frem til i dag.

Agva Lyspære.jpg

Fra monopol til fri konkurranse

I lang tid var det monopol på å levere strøm i Norge. Det var det lokale energiverket, e-verket, som hadde ansvaret for både transporten og oppgjøret mellom produsent og forbruker. Disse var stort sett kommuneeide. Som på mange andre markeder vokste det på åttitallet frem et ønske om å kommersialisere og konkurranseutsette slike tjenester. Et tilsvarende eksempel er fristillingen av telemarkedet, der Televerket tidligere hadde hatt monopol. Sammen med England var Norge de første til å liberalisere strømmarkedet. Det ble først gjort en oppdeling mellom transporten og omsetningen av strøm. Transporten lokalt skulle fortsatt det lokale e-verket stå for og ha monopol på. Dette betyr altså bygging og vedlikehold av ledningsnettet som går til de ulike bedriftene og husholdningene. Omsetningen skulle derimot konkurranseutsettes. Lavprisleverandørene Agva Kraft og Telinet Energi er i konkurranse med en rekke strømselskaper i landet og er dermed viktige prispressere for å få lavere strømpris.

Agva Foss.jpg

Råvarebørs

Dermed ble NordPool opprettet som en børs for strøm. Dette er en råvarebørs, der alle de ulike omsetterne, som for eksempel strømselskapet Agva Kraft, møter produsentene og danner en pris hver time. På denne måten betaler små og store strømleverandører nøyaktig det samme for hver enhet strøm på et gitt tidspunkt. For å si det enkelt har nå det lokale e-verket ansvaret for nettet, transporten av strømmen, og tar betalt for dette. Omsetterne, altså kraftleverandørene, forestår innkjøpet av strømmen, slik at produsentene får betalt. Agva Kraft er altså et eksempel på en energibedrift med omsetningskonsesjon.

Fra NordPool til Nasdaq

I tillegg til selve omsetningen av råvaren strøm, begynte den nordiske strømbørsen med såkalt finansiell omsetning. For at produsenter og leverandører skulle kunne sikre en pris, kunne man kjøpe verdipapirer som sikret kjøp eller salg av en gitt mengde strøm til en gitt pris på et gitt tidspunkt. Dette gjør at strømleverandørene kan levere for eksempel fastprisprodukter på strøm uten å ta risiko. Samtidig gjør det at finansielle aktører kan tape og tjene penger på å «vedde» på fremtidig strømpris. I dag er denne delen av NordPool solgt til den store, internasjonale børsen Nasdaq.

Mens strømmarkedet ble deregulert på nittitallet har det vært en god del innstramminger de senere årene. Blant annet er det svært strenge regler for avtaletyper, betalingsformer og markedsføringer som strømleverandørene må forholde seg til. Disse reglene er på mange områder mye strengere enn for andre markeder i Norge. Det at Agva Kraft og andre omsettere må ha konsesjon er i seg selv et eksempel på dette.

Agva Sikkringer.jpg

Timesmålere og smarte målere

Siden strømprisen på NordPool dannes hver time, har det vært ønskelig at det også er mulig for private husholdninger å forholde seg til en timespris for å kunne tilpasse seg og jevne ut bunner og topper i løpet av et døgn. Tidligere har det kun vært store forbrukere, hovedsakelig bedrifter, som har hatt såkalte timesmålere. Dette er strømmålere som måler strømmen fra time til time og enten lagrer eller sender disse dataene videre fortløpende. Det er derfor satt et krav om at alle strømkunder skal ha slike målere innen 1. januar 2019, og det er allerede rullet ut hos svært mange forbrukere. Kravet er at disse målerne skal være såkalte Automatiske Målings- og Styringssystemer (AMS) som kan kommunisere med både leverandør og forbruker. For å sikre konkurranse på valg av avlesningsutstyr, apper etc er det krav til at dette gjøres som en åpen standard. Strømleverandører som Agva Kraft kan dermed utvikle løsninger der de priser strømmen fra time til time og tilgjengeliggjør pris og forbruk for forbrukerne fortløpende. I tillegg kan smarthusløsninger dra nytte av dataene til energi- og priseffektiv utnyttelse til fordel for forbruker og miljø. En fordel som mange synes er det aller viktigste er at man slipper å lese av strømmåleren manuelt. Det er imidlertid også kommet en del kritikk fra kundene rundt dette kravet. Noen hevder at systemet kan være helsefarlig, og det er faktisk åpnet for unntak ved attest fra lege og psykolog, men dette er i bruk i svært liten utstrekning. Andre kritikere hevder at det er en personverninngripen at noe så viktig som strømforbruket er tilgjengelig for mange i detaljert grad. Den største kritikken går på at det er en meningsløst høy, og pålagt, investering som forbrukerne til syvende og sist betaler for.

Agva Graf.jpg

Elhub og leverandørsentrisk modell

Fra markedet ble frigitt har det vært et krav om at nettleveransen, som det er monopol på og prisregulering av, skal være leverandørnøytral. Det vil si at nettleverandørens pris og kvalitet overhodet ikke skal påvirkes av hvilken strømleverandør du velger. Dette har vært særlig viktig fordi mange selskaper har hatt begge virksomhetsområdene. For å unngå sammenblanding har det derfor kommet sterkere og sterkere krav til funksjonelt skille. Det utvikles nå en såkalt elhub der alle målerdata skal samles inn og distribueres strømleverandøren. Dermed kommer man et skritt nærmere en leverandørsentrisk modell. Den innebærer at nettleverandøren ikke engang ser hvilken strømleverandør kunden har, de bare leverer og får betalt for tjenestene de skal utføre. Strømleverandøren har all kontakt med kunden. Dette innebærer at for eksempel Agva Kraft kjøper inn strøm og nettleie for kunden, kan fakturere alt samlet og har supportansvar og kundeservice både for salget av strømmen og får nettet. Dermed har kundene kun ett punkt å forholde seg til og det er umulig for nettleverandøren å få en rolleblanding.

Effektbasert tariff

Det siste fra strømmyndighetene nå er at de ønsker en effektbasert tariff fra nettleverandøren. Hensikten er å jevne ut forbruket gjennom døgnet slik at ikke toppene nettet må bygges for blir for høye og kundene dermed kan spare penger. AMS-systemet muliggjør et slikt system. Det innebærer at kundene abonnerer på en viss effekt, og må betale mer per kWt i perioder de går over denne. Kritikere hevder at dette vil systemet vil være vanskelig for forbrukere å forstå og dermed svekke nettleverandørenes omdømme.

Nordisk kraftmarked

Andre ting som har vært diskutert har vært å innføre et nordisk kraftmarked. I dag er dette markedet nordisk på innkjøpssiden (NordPool), men ikke på leverandørsiden. Et nordisk kraftmarked innebærer at kraftleverandører kan levere strøm på tvers av landegrensene. I dag er for eksempel eierselskapet til Agva Kraft, Telinet Energi, representert i både Norge og Sverige. Fortum er representert som strømleverandør i flere land. Men dette skjer i separate selskaper i land der lovgivningen er noe ulik og kundene ikke kan sammenligne priser på tvers av grensene.

 

Agva_girls_preview_002.jpg

 

Kundeservice hos Agva Kraft har byttet telefonnummer til 67 11 44 66. Den samme gode funksjonaliteten som tidligere er beholdt og det er gratis om ditt mobilabonnement inkluderer vanlige ringeminutter.

Tidligere har det vært vanlig med spesialnummere for kundeservice. Hovedgrunnen til at vi valgte et 815-nummer var at det skulle være rimelig å ringe oss samtidig som det ga mulighet for gode servicefunksjoner som for eksempel tilbakering. Vi har aldri hatt noen inntekt på dette, men dessverre er det noen få teleleverandør som har sett sitt snitt til å ta ekstra betalt til slike nummere på enkelte abonnementer.

For å sikre at det bare er vanlig grunntakst å ringe kundeservice har vi derfor funnet en løsning ved å skifte nummer til 67 11 44 66 og samtidig sikret den samme gode funksjonaliteten som vi alltid har hatt.

Vi benytter samtidig muligheten til å informere om at du kan følge oss på Facebook/AgvaKraft og se noen filmer vi har laget på Agva Krafts youtubekanal.