Hvordan vil strømprisene utvikle seg?

Vi har lagt bak oss en sommer med helt spesielt høye strømpriser. Det har vært varmt og ekstremt tørt og nå har regnet kommet. Agva Kraft ser på på hvordan strømprisene ser ut til å utvikle seg fremover.

Prisutviklingen

Året startet med en ganske mild vinter, men fra februar fikk vi nesten ingen nedbør og også en periode med sprengkulde. -Så kom århundrets beste sommer, men regnet uteble, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. -Dette førte til ekstremt høye strømpriser. Jevnt over har prisene på strøm vært dobbelt så høye i år som i fjor i sommermånedene.

Tabellen over viser spotprisen i Oslo inkl mva, men uten elsertifikat, strømselskapets fortjeneste etc. Utviklingen i andre områder har vært lignende.

-Heldigvis bruker de fleste ikke så mye strøm på sommeren, så det spennende er om situasjonen strekker seg utover vinteren når forbruket også skyter i været.

Vannmagasinene

Vannmagasinene har hatt en fyllingsgrad langt under normalen de siste månedene. Det har vært lite tilsig inntil vi for to uker siden fikk en brå økning på 4 prosentpoeng. Dermed var fyllingsgraden oppe i rundt 70 prosent, men normalen i samme uke er 85%. Så fortsatte det med regn og uvær uken etter og ifølge siste kraftrapport fra NVE kom vannmagasinene opp i 73,4%. Dette gjorde at strømprisene falt som en stein fra et skyhøyt nivå til et nivå som fortsatt er høyt.

Spotpris

En avtale om strøm til spotpris eller innkjøpspris følger markedets innkjøpspris. Dette er normalt billigst over tid, men i sommer har de som hadde kjøpt fastpris på et lavt nivå gjort et kupp. Nå som spotprisen faller er den store fordelen med spotpris at du får effekten umiddelbart.

Som vi ser av grafen over gjorde spoten et kraftig dykk lørdag før den krabbet noe opp igjen. Det er fortsatt uvisst hva som skjer videre.

Konsekvenser av godværet

De fleste har kost seg med en kjempesommer med masse grilling, bading og uteliv. Men noen bransjer har vært mer rammet enn andre. Bøndene har slitt med å produsere nok dyrefor og med tapte avlinger, noe som har gitt store tap for mange. En overraskende effekt er hvordan strømprisene ifølge Dagens Næringsliv ser ut til å ha berørt klesbransjen. Når forbrukerne får høye strømpriser er det tydeligvis slike innkjøp det går først utover.

Hva skjer fremover?

-Det mest spennende akkurat nå er om vi får nok nedbør før vinteren kommer, sier markedsdirektøren i Agva Kraft. Vannmagasinene har fortsatt lav fyllingsgrad, men mye kan skje de neste ukene. Videre vil strømprisene styres av hvor kaldt det blir i vinter. -Dersom vi får litt mer nedbør og en mild nok vinter til at vi har kapasitet til å importere eventuelt kraftunderskudd vil dette går veldig bra, beroliger han. -Stopper derimot regnet nå og vi får en lang og kald vinter kan vi regne med svært høye priser, men det er nok ikke det mest sannsynlige scenariet nå.

Agva Kraft sine priser

Mange av Agva Kraft sine kunder har gjort det svært bra ved å binde strømprisen i sommer. I tillegg har Agva holdt lave påslag på innkjøpsprisen og markert seg på Forbrukerrådets strømprisoversikt og private prissammenligningstjenester som Elskling.