Agva April.jpg

Mens våren endelig er i gang, henger strømprisene etter. Innkjøpsprisen på strøm i april har ikke vært så høy på mange år.

Alle strømleverandører kjøper inn strømmen til samme pris på samme tidspunkt. Det er hvilken margin de beregner seg ut til kunde som gjør at lavprisleverandører som Agva Kraft utmerker seg på strømpriskalkulatorer som Elskling og Strømpris.no. Men innkjøpsprisen styres på den nordiske strømbørsen NordPool.

Hvorfor så høye innkjøpspriser?

Våren kom sent i år, og det er en av faktorene som har drevet prisene i været. -Sen snømelting påvirker strømmarkeder dominert av vannkraft mye, sier markedsdirektør i Agva Kraft Bjørn Arctander. -Sen tilgang på oppfylling av vannmagasiner og til dels kalde perioder med høyt forbruk påvirker sterkt bransjens innkjøpspris og dermed kundenes priser.

Historiske strømpriser i april

I april 2018 var innkjøpsprisen på Østlandet 47 øre inkl mva, eks elsertifikat. -Du må faktisk tilbake til 2011 for å se like høye priser i april, sier Arctander. -Og dette var et år der prisene galopperte og som ble omtalt som en periode med strømkrise.

Til sammenligning var spotprisen i april i samme område i fjor 34 øre, og i 2016 helt nede i 26 øre. I april 2011 var prisen hele 53 øre per kWt.

Godt å ha binding av og til

Blant anmeldelsene av Agva Kraft på Trustpilot ser vi at de som har tegnet fastpris er særlig fornøyde. – De som har hatt en billig fastpris har gjort et kupp i år, sier markedsdirektøren i Agva Kraft. -Vanligvis er ikke fastpris noe som anbefales, men dette har vært en spesiell vinter.

Neppe strømkrise

Men hva skjer videre? Nå skinner solen og regnet har en stund flommet ned fra fjellet. Man kan aldri vite, men det mest sannsynlige er at 2018 blir et år med relativt høye strømpriser, men mest sannsynlig ikke et kriseår.