Endelig sommer!

Eller i hvert fall sommertid… I natt skulle du altså stille klokken en time frem. Noen klokker gjør det automatisk og noen ikke, så som vanlig blir det litt kaos og misforståelser.

Nå er det sommer(tid)!

Nå er det sommer(tid)!

 

Agva Kraft har gjort det til en tradisjon å minne om når du stiller klokken. Litt av grunnen til dette er at sommertid opprinnelig var et ENØK-tiltak, og vi er interessert i alt som sparer energi! Da det ble innført var det altså for å utnytte en times ekstra dagslys og dermed spare strøm. Derfor heter det også Daylight saving på engelsk. Benjamin Franklin luftet idéen allerede på slutten av søttenhundretallet, men de første til å innføre det skal ha vært Tyskland i 1916. Her i Norge hadde vi sommertid sporadisk i forrige århundre, men det er først siden 1980 vi har hatt det fast. Det er en egen forskrift som regulerer dette, og den sier at vi skal stille klokken mellom klokken to og tre natt til siste søndag i mars og tilsvarende tilbake igjen siste søndag i oktober.

Agva Kraft vil gi følgende tips:

-          Du stiller alltid klokken mot nærmeste sommer. Altså tilbake i oktober og nå i natt var det altså en time frem.

-          Om du er usikker på om klokken er automatisk stilt kan du sjekke klokken på timeanddate.com eller på tekst-TV!

Hvert år dukker debatten om hvor vidt ordningen skal avvikles opp og det kan diskuteres om den har noe for seg som energisparingstiltak lenger. I et internasjonalt samfunn er det klønete nok at man har tidssoner, og det forenkles ikke av at noen land har sommertid og noen ikke. Men enn så lenge får vi glede oss over at det gir oss en liten boost! Etter en lang mørk vinter har vi plutselig lyse kvelder igjen, og det er hyggelig.

God Påske!