Agva summer_print_041.jpg

Et nedbørsfattig første halvår kombinert med svært høye temperaturer i vår og sommer har ført til høye innkjøpspriser på strøm. Dette gjør at det er ekstra viktig å velge rett leverandør og et produkt som passer for deg.

Sterk økning i bransjens innkjøpspriser

Etter første kvartal 2018 kunne Statistisk Sentralbyrå fortelle at forbrukernes totalkostnad på strøm, inklusiv avgifter og nettleie, har økt med 24% første kvartal. Nå som første halvår er over kan vi se en økning i innkjøpsprisene på 38%. Spotprisen inkl mva var i Oslo 46 øre første halvår i år mot 33 øre tilsvarende periode i fjor (elsertifikat og leverandørens fortjeneste kommer i tillegg). Neste ukes strøm handles nå til dobbel pris av samme tid i fjor.

Heldigvis ser det likevel ikke ut som om vi får en strømkrise i år.

Strømpriskalkulatorer

Alle strømleverandører forholder seg til de samme innkjøpsprisene helt uavhengig av hvor store de er. Men det er stor forskjell i hvor store marginer de ulike tar, og dette kommer til uttrykk i prisene ut mot forbrukeren. Forbrukerrådets strømpriskalkulator og de private sammenligningstjenesten Elskling er de mest brukte strømprisoversiktene i Norge.

Det viktigste ved valg av strømleverandør er definitivt pris. Produktet strøm er helt homogent og det er således ingen kvalitetsforskjeller fra de ulike leverandørene. Det som kan være litt forvirrende er at man bruker uttrykket «produkt» om de ulike prisplanene til strømleverandøren. Hovedproduktene som fins er fast pris, flytende og spotpris i tillegg til noen kombinasjoner av disse produktene. Spotpris er det mest populære produktet og det som skiller et dyrt og et billig spotprisprodukt er hvor stort påslag strømleverandøren tar.

Kundeerfaringer

Agva - Trustpilot

Agva - Trustpilot

I tillegg til pris er miljø og kundeservice faktorer mange forbrukere er opptatt av. Det er flere nettsteder som måler kundetilfredshet, og en av de mest populære er den internasjonale nettsiden Trustpilot der man også kan skrive anmeldelse av sin strømleverandør. Agva Kraft har på Trustpilot rundt 1200 anmeldelser og ved å lese om kundenes erfaringer kan man få et innblikk i hva som er viktig for en strømkunde. Det ser ut til at pris, enkelhet og rask og hyggelig kundeservice er faktorer som vektlegges svært høyt.

Enda enklere å bytte

Fra strømmarkedet ble liberalisert på nittitallet har det blitt stadig lettere å bytte strømleverandør. I løpet av året sluttføres prosjektet med å installere automatiske strømmålere i norske hjem. I tillegg til at dette muliggjør nye tjenester og prisplaner er det også verdt å merke seg at det gjør det enklere å bytte strømleverandør. For mange har det å måtte ta en ekstra tur i kjelleren for å få lest av måleren vært det lille som har gjort at man ikke gidder å bytte. Nå slipper man denne avlesningen og da gjenstår nok det siste hinderet noen har hatt for å bytte til en billigere strømleverandør.