Det er stort sett tiltak rundt dusjing og oppvarming av hus som trekkes frem som viktige strømsparetiltak i Norge. Men ting som foregår på kjøkkenet kan også gjøres mer energieffektivt. Og det artige er at det er en del av tiltakene som gjør kjøkkentjenestens lettere og tidsbesparende.

Morsomt på kjøkkenet

Morsomt på kjøkkenet

Markus Nordquist i Agva Kraft har flere råd rundt dette.
– Jeg vil gjerne starte med det som er aller best, sier spareeksperten hos oss med et stort smil.

Ikke vask opp for han

Ikke vask opp for han

– De aller fleste har morsommere ting å holde på med enn å vaske opp for hånd, og da kan det være godt å vite at oppvaskmaskinen faktisk kan spare både penger og miljø! Årsaken er at det tar mye energi å varme opp vann og oppvaskmaskinen bruker betydelig mindre vann enn du gjør når du vasker opp manuelt. Forutsetningen er at du kjører full oppvaskmaskin, presiserer Nordquist hos Agva Kraft.

– Et annet godt tips er å bruke vannkoker også i forbindelse med matlagning. En god vannkoker jobber normalt mer effektivt enn en kjele på en plate. Dermed kan du starte med å koke vannet for så å helle det og potetene i kjelen før du fortsetter. Dette er enda et tips som sparer både tid, penger og miljø, og sånt er vi i Agva Kraft glad i, fortsetter Nordquist.

I det siste har det vært mye snakk om de nye strømmålerne som de fleste etter hvert har fått installert. Automatiske måle- og styringssystemer (AMS) sender fortløpende forbruket til strømleverandøren og man kan dermed få prisen som er gitt på det aktuelle tidspunktet. Det er verdt å merke seg at innkjøpsprisen til strømleverandøren endrer seg fra time til time. Med AMS kan strømleverandøren lage produkter hvor dette videreføres til kunden og kunden fortløpende kan se forbruket sitt gjennom ulike apper som kommer til å komme i massevis fremover. Men så er spørsmålet: Betyr dette at man skal koke potetene om natten hvis strømmen er billigere da?

– Så absolutt ikke, sier Markus Nordquist.

Agva vil absolutt poengtere at man ikke skal la de nye målerne redusere sikkerhet. Man skal ikke ha på vaskemaskinen om natten og selvfølgelig ikke koke noe som helst uten å være våken og tilstede. Men de nye produktene som kommer til å komme gjør at kundene vil ha en mye bedre oversikt og faktisk kunne spare penger på å ikke gjøre alt som krever strøm samtidig med andre. Normalt er strømprisen på topp når du lager middag. Da bør du kanskje gjøre matlagingen ferdig før du setter på vaskemaskinen. Dette blir ekstra viktig nå som det ligger an til å bli effekttariff fra netteierne. Dette er et tiltak for å redusere presset på nettet på enkelte tider, og innebærer forenklet sagt at det blir billigere for deg om du fordeler strømbruket gjennom døgnet.

Men nå vil vi gjerne tilbake til konkrete sparetips på kjøkkenet, og spør Nordquist i Agva Kraft om han har noe mer lurt på lager.

– Masse, sier Nordquist, som kan fortelle at Agva har et samarbeid med WWF om strømtips under mottoet at den grønneste strømmen er den du ikke bruker.

– Ofte er det snakk om sunn fornuft, men man trenger å være bevisst. Husk for eksempel å bevare varmen i kjelen med lokk om du kan. Pass på at du har riktig temperatur i kjøleskap og fryser, og støvsug jevnlig bak disse.

Bruk oppvaskmaskinen

Bruk oppvaskmaskinen

Payr.png

Til slutt vil vi minne om at du også jevnlig bør sørge for at du har en billig strømleverandør og et riktig produkt. Dette kan gjøres ved å følge med på ulike strømsparingskalkulatorer. Du finner for eksempel at Agva Kraft kommer godt ut Payr.